Ga naar de inhoud

Thermo Clinic uitvoering

Tijdens een Thermo Clinic meten we de kerntemperatuur (de temperatuur in het binnenste van je lichaam) tijdens een sportieve prestatie. Dit kan buiten, tijdens een veldloop, rondjes op de atletiekbaan of binnen tijdens een spinningsessie of hardlopen op een loopband.

We maken gebruik van de CORE core body temperature sensor, een kleine platte wearable, vergelijkbaar met de hartslag meter, die je ook aan de hartslagband bevestigt en via Bluetooth en ANT+ aan je sporthorloge en de hartslagmeter koppelt. Daarnaast maken we gebruik van de Garmin sportwatch. Beide worden tijdens de Thermo Clinic aan de deelnemers verstrekt. De CORE sensor meet de huidtemperatuur, de warmteafdracht van het lichaam (thermo flux) en gebruikt deze meetresultaten samen met de hartslag om de kerntemperatuur te berekenen. Elke minuut zendt de CORE sensor deze kerntemperatuur naar de sportwatch, zodat je deze in real time kunt aflezen. De gegevens blijven beschikbaar in de CORE sensor en deze worden na afloop van de sessie gerepliceerd met de CORE app op je telefoon en de CORE cloud. De Garmin sportwatch wordt na afloop via Garmin Connect gerepliceerd. In Garmin Connect krijg je het verloop van de kerntemperatuur te zien tijdens de sportprestatie in relatie tot de hartslag, de huidtemperatuur, de snelheid, de power,aantal stappen en vele andere parameters.

Een Thermo Clinic kan gegeven worden aan groepen van maximaal vijftien personen. De metingen kunnen worden verricht bij u in de buurt, tijdens een veldrun, op uw atletiekbaan, in een sportschool, in voorbereiding op of tijdens een hardloopevenement. Voorafgaand aan de Thermo Clinic krijgen de deelnemers een instructiebericht, zodat iedereen met de CORE en Garmin Connect app uitgerust aan de Clinic deel kan nemen.

Thermo Clinic programma

De Thermo Clinic begint met een lezing over de thermoregulatie van het lichaam, de invloed van temperatuur op de prestatie, welke koelstrategieen je kan hanteren om maximaal te presteren en hitteletsel te voorkomen. De vormen van hitteletsel, hoe je het kan voorkomen en hoe je het kan herkennen en hoe het moet worden behandeld.

Na het theoretische gedeelte volgt de eigenlijke Thermo Clinic, de hardloop of spinning sessie van ongeveer een uur.

Na deze sessie wordt de data verzameld, geanalyseerd en besproken met de groep.

De Thermo Clinic duurt drie uur voorafgegaan door een half uur inloop om de systemen te koppelen. Het is dus een ochtend, middag of avondvullend programma.

Belangrijke opmerking voor Licentiehouders van de Atletiek Unie

De Atletiek Unie verstrekt 2 licentiepunten voor het organiseren van een Thermo Clinic met uw loopgroep.

Een Thermo Clinic is een leerzame, leuke en unieke sportieve ervaring! Schrijf je nu in voor een Thermo Clinic!

Enkele illustraties rond de Thermo Clinic

Je kiest een inspanning naar eigen inzicht om een beeld te krijgen van het verloop van je kerntemperatuur. Dit kan een duurloop op de atletiekbaan zijn, of een veldloop van een uur of zelfs een spinning sessie in de sportzaal.
De real time kerntemperatuur kan je monitoren tijdens het hardlopen
Tijdens de Thermo Clinic kan je realtime je kerntemperatuur aflezen op de Garmin sportwatch.

Na de Thermo Clinic krijg je een grafiek in Garmin Connect van het temperatuurverloop en de hartslag tijdens de Clinic. Op de Garmin Connect site kan je ook andere overlays kiezen (tempo, afstand, power, cadans etc) De grafiek hierboven is van het Temperatuur verloop tijdens een Marathon (in 3.34 uur)