Thermo Clinics: Waarom?

We organiseren de Thermo Clinics om de bewustwording onder sporters over het verloop van de kerntemperatuur tijdens inspanning te vergroten.

De kerntemperatuur kan bij duursporters, die gedurende een uur of langer op hoog vermogen lopen, tot boven de 40 graden stijgen. Onder bepaalde omstandigheden, zoals bij een verstoorde vochtbalans of bij warm weer, kan dit leiden tot hitteletsel.

Wist je dat bij een hardloopevenement, zoals de Dam tot Damloop, bij 1 op de 1000 deelnemers ernstig hitteletsel ontstaat als de buitentemperatuur 23 graden is?  Al vanaf een buitentemperatuur van 12 graden bestaat al het risico van hitteletsel.

Ga je deelnemen aan een hardloopevenement, dan kunnen de omstandigheden, zoals het weer, je verrassen en kun je moeite hebben om een goed evenwicht te vinden tussen de opgewekte en de afgevoerde warmte, zeker als je je door de ambiance van het evenement laat meeslepen om je grenzen op te zoeken. In aanloop naar zo’n evenement is het goed om je bewust te zijn van de temperatuurregulatie van je lichaam. Door je kerntemperatuur eens een keer (of meerdere keren onder verschillende omstandigheden) te meten, krijg je een beeld van jouw interne temperatuurhuishouding.

We pretenderen niet dat we je door de metingen kunnen behoeden voor hitteletsel. We kunnen je alleen bewust maken van je interne temperatuurregulatie. Wel kunnen we samen de factoren benoemen die mogelijkerwijs op dit temperatuurverloop van invloed zijn.

Meten is weten!

Wil je meer weten over hyperthermie en hitteletsel, hoe hitteletsel te voorkomen en te behandelen is, bezoek dan ook de site: www.hardlopenenhyperthermie.org