Ga naar de inhoud

Thermo Clinics: Waarom?

We organiseren de Thermo Clinics om de bewustwording onder sporters over het verloop van de kerntemperatuur tijdens inspanning te vergroten. Een goede thermoregulatie is basis voor een maximale prestatie. Loopt de temperatuur te hoog op, dan neemt de prestatie af.

De kerntemperatuur kan bij duursporters, die gedurende een uur of langer op hoog vermogen lopen, tot boven de 40 graden stijgen. Dan vermindert de prestatie en onder bepaalde omstandigheden, zoals bij een verstoorde vochtbalans of bij warm weer, kan dit leiden tot hitteletsel.

De prestatievermindering loopt sterk op bij stijgende kerntemperatuur. Komt de kerntemperatuur boven de 40 graden, dan kan de prestatie vermindering tot 10% oplopen en raakt men eerder uitgeput. Een goede koelstrategie is dan belangrijk om langer in een lagere temperatuurszone te presteren.

Hitteletsel is een van de meest voorkomende aandoening bij duursport, vooral onder warmere omstandigheden. Wist je dat bij een hardloopevenement, zoals de Dam tot Damloop, bij 1 op de 1000 deelnemers ernstig hitteletsel ontstaat als de buitentemperatuur 23 graden is?  Al vanaf een buitentemperatuur van 12 graden bestaat het risico van hitteletsel. Een hamstring of een verstuikte enkel of een blaar is goed te duiden en zorg is goed te verlenen. Hitteletsel overvalt je en doordat je vaak verward raakt, kan je het zelf niet meer duiden. Dan ben je van je medelopers, de zorgverleners of omstanders afhankelijk om snel goede zorg te krijgen.

Ga je deelnemen aan een hardloopevenement, dan kunnen de omstandigheden, zoals het weer, je verrassen en kun je moeite hebben om een goed evenwicht te vinden tussen de opgewekte en de afgevoerde warmte, zeker als je je door de ambiance van het evenement laat meeslepen om je grenzen op te zoeken. In aanloop naar zo’n evenement is het goed om je bewust te zijn van de temperatuurregulatie van je lichaam. Door je kerntemperatuur eens een keer (of meerdere keren onder verschillende omstandigheden) te meten, krijg je een beeld van jouw interne temperatuurhuishouding.

We pretenderen niet dat we je door de metingen kunnen behoeden voor hitteletsel. We geven ook geen sportmedisch advies. Maar we kunnen je wel bewust maken van je interne temperatuurregulatie. En ook kunnen we samen de factoren benoemen die mogelijkerwijs op dit temperatuurverloop van invloed zijn.

Meten is weten! Schrijf je in voor de Thermo Clinic.

Wil je meer weten over hyperthermie en hitteletsel, hoe hitteletsel te voorkomen en te behandelen is, bezoek dan ook de site: www.hardlopenenhyperthermie.org